In de volksmond wordt artrose nog vaak beschreven als slijtage, zowel bij zorgverleners als bij de zorgvrager. Echter is men het langzamerhand met elkaar eens dat artrose een vrij complexe aandoening is, waarbij de belasting steeds minder belangrijk wordt. Slechts de aanduiding (gewrichts)slijtage is dan ook niet juist. Het gebruik van deze termen kan leiden tot een onjuiste ziektebeeld bij patiënten met artrose en staat daarmee de behandeling in de weg.
Tijdens een Google search op slijtage vinden we de volgende betekenis: Het (ongewenst) eroderen van materiaal door een actie van een ander lichaam. Om slijtage te voorkomen kan men voorwerpen bedekken met harde materialen, of door deze te smeren, waarbij er een laag tussen de lichamen bestaat.
Bij ‘slijtage’ binnen de gewrichten van het menselijk lichaam spreekt men dus eigenlijk van artrose. Echte slijtage komt niet voor in het menselijk lichaam . Ook is met de zoektermen ‘(gewrichts)slijtage’ en primaire/secundaire artrose’ gezocht in de huidige richtlijnen van diverse beroepsgroepen. Deze zoektermen worden niet gevonden in de richtlijnen van de fysiotherapie, orthopedie, centraal begeleidingsorgaan en de
huisartsen. Veel professionals gebruiken deze termen dus ten onjuiste in de spreekkamer.
Wat is artrose dan wel?
‘Artrose is een aandoening van het hele gewricht, waarbij schade aan en verlies van kraakbeen het meest voorkomt. Dit proces gaat vaak langzaam, maar kan ook heel snel verlopen. Daarnaast treden er veranderingen op in de kwaliteit van het bot onder het kraakbeen (sclerose) en ontstaat er uitgroei aan de randen van het bot (osteofyten), door afbraak van het kraakbeen en prikkeling van het weefsel.
Het is dus belangrijk een goede voorlichting te geven over dit klachtenbeeld en het beleid hierin. Ter verbetering van het zelfmanagement zal door middel van voorlichting en oefentherapie een positievere houding, een ruimere theoretische en praktische kennis van de aandoening moeten worden bereikt.
Deze tekst kan gezien worden als een pleidooi om de woorden ‘slijtage’ en ‘veroudering’ niet meer in verband te brengen met de aandoening artrose.
Vragen? Neem contact op met onze fysio praktijk in Arnhem.
Bronnen:
1) Hilberdink, W.K.H.A et al. (2013). Slijtage van een oud paradigma: artrose is meer. Nederlands Tijdschrift voor Rhematologie, 2, 22-25
2) Reuma patiënten vereniging. (18-04-2019). Wat is artrose? Geraadpleegd van: http://check-onderzoek.nl/nl/onderzoek/wat-is-artrose/