06-10205862 Maandag - ZaterdagEusebiusplein 61 | 6811 HG | Arnhem
06-10205862 Maandag - ZaterdagEusebiusplein 61 | 6811 HG | Arnhem

Als fysiotherapeut heb ik mezelf in oktober vorig jaar uitgedaagd met de Zeeuwse kustmarathon, een inspannende 42 km lange tocht langs de waterkering, door duinen en over het zand. Ik had me goed voorbereid en, ondanks wat spierpijn en af en toe emotionele belasting, heb ik mijn grenzen steeds verder verlegd. Mijn doel was om de marathon binnen vier uur te voltooien, en ik was er bijna – slechts anderhalve minuut te laat.

Na de marathon merkte ik dat de donkere maanden me niet echt motiveerden om door te gaan met hardlopen, en het kostte me enkele maanden voordat ik weer mijn hardloopschoenen aantrok. In april heb ik mezelf echter toch kunnen uitdagen om een halve marathon te lopen op basis van kracht, en het lukte me binnen zeven kwartier, wat me tevreden stemde. Ondanks deze prestatie was het niet genoeg om mijn fanatieke training weer op te pakken.

In juni stuitte ik op een nieuwe uitdaging dicht bij mijn praktijk: het verbeteren van mijn snelste 5 km-tijd. Ik nam eraan deel en kwam tot de ontdekking dat iedereen al aangekomen was bij de finishlijn terwijl ik nog aan het lopen was.

Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat mijn prestaties langzaam maar zeker achteruit zijn gegaan. Dit bracht me ertoe om te onderzoeken wat ik moest veranderen, behalve meer kilometers lopen. Ik kwam erachter dat er recent een cursus in Nieuwegein was geweest voor fysiotherapeuten die meer wilden weten over hardlopen in al zijn facetten. Ik heb deelgenomen en kwam tot het besef dat ik technisch, in variatie van hardlopen en in prestatieopbouw nog veel te leren had. “Als ik dit nu eerder had geweten, dan…”.

Na het voltooien van deze intensieve vijfdaagse cursus mag ik mezelf nu hardlooptrainer noemen. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is de juiste volgorde: eerst werken aan je techniek, dan snelheid en variatie toevoegen, vervolgens je conditie verbeteren en ten slotte je prestaties naar een hoger niveau tillen.

Mijn voornemen is nu om rustig te beginnen met wat eenvoudige hardlooptrainingen in de week, gevolgd door het opbouwen van kracht en snelheid. Uiteindelijk wil ik weer een uitdagende tocht volbrengen, maar ik besef dat de grootste prestatie is om mijn hardloopschoenen aan te blijven trekken.

In samenwerking met een personal coach, die zich richt op leefstijl, voeding en gedragsverandering, willen we een product aanbieden voor zowel startende als gevorderde hardlopers. Ons doel is om anderen te helpen met de juiste technieken, trainingen en motivatie, zodat ze hun hardloopprestaties kunnen verbeteren en tegelijkertijd kunnen genieten van deze prachtige sport.

Related Posts

Leave a Reply

Fysiotherapie Vitaal