06-10205862 Maandag - ZaterdagEusebiusplein 61 | 6811 HG | Arnhem
06-10205862 Maandag - ZaterdagEusebiusplein 61 | 6811 HG | Arnhem

Nekklachten, wat nu?

Nekklachten zijn veel voorkomend, zowel bij mannen als vrouwen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waren in 2018 meer dan 2 miljoen mensen bekend bij de huisarts met de diagnose nekklachten. Nekklachten kunnen een zeurende pijn geven en soms uitstralen naar het hoofd, de armen of de handen. Bij het ontstaan van nekklachten spelen meerdere factoren vaak een rol. Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld na een ongeval. Maar vaak is er niet meteen een direct aanleiding voor de klachten, de klachten lijken er langzaam in te sluipen.

Klachten aan de nek 

Verschillende structuren kunnen pijn in de nek veroorzaken; spieren, banden, wervels, bindweefsel. De pijn is vaak voelbaar aan één of beide kanten van de nek of bovenop de schouders. Het is een zeurende pijn die ervoor kan zorgen dat het hoofd bijvoorbeeld minder goed gedraaid kan worden. Deze pijn kan soms uitstralen naar andere delen in het lichaam. Zo is hoofdpijn een klacht die met pijn in de nek kan samenhangen. Ook een uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in de handen kunnen door nekklachten komen. 

Hoe ontstaan nekklachten? 

Pijn in de nek ontstaat vaak door een verhoogde spierspanning. Ook door een (langdurig) verkrampte of gespannen houding kan verzuring in de spieren optreden wat tot nekklachten kan leiden. Bijna iedereen is ’s morgens wel eens wakker geworden met een stijve nek, doordat je in een verkrampte houding hebt gelegen. En voelt het bij jou na het eind van een werkdag ook alsof je een zwaar hoofd en pijnlijke nek hebt, omdat je misschien voor een langdurige tijd in eenzelfde houding hebt gezeten? Een verrekte spier, bijvoorbeeld tijdens het sporten, of een gewricht dat tijdelijk wat minder goed beweegt in de nek kunnen ook voor nekklachten zorgen. 

Behandeling van nekklachten 

De meeste nekklachten zullen na een aantal weken vanzelf weer verdwijnen. Veel blijven bewegen helpt hierbij al enorm. Je kunt een afspraak bij de fysiotherapeut maken om je hierin te begeleiden. Een fysiotherapeut kan verschillende behandelingen hanteren bij nekklachten. Afhankelijk van de klachten kan bijvoorbeeld dry needling goed werken of gekozen worden voor andere manieren van behandeling om de nek beweeglijker of juist sterker te maken. Tijdens een consult met één van ons zal bekeken worden met welke behandeling jij het best geholpen bent. Onder begeleiding van de fysiotherapeut leer je oefeningen aan om de nek in beweging te brengen. Dit kan helpen om snel(ler) van je nekklachten af te komen. En op de langdurige termijn voorkomen dat de klachten terugkomen. 

Voorkomen van nekklachten 

Als je regelmatig last heeft van nekklachten, is het aan te raden om te kijken wat de reden van de klachten is. Als de nekklachten bijvoorbeeld door spanning ontstaan, kunnen we kijken of er manieren zijn om te leren om anders met de stress om te kunnen gaan. Hebben je nekklachten te maken met je werk, dan kunnen we samen eens kijken hoe de werkplek eruit ziet en of deze mogelijk anders ingericht zou kunnen worden om de nek minder te belasten tijdens een werkdag. 

Bron: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/

Related Posts

Leave a Reply

Fysiotherapie Vitaal