06-10205862 Maandag - ZaterdagEusebiusplein 61 | 6811 HG | Arnhem
06-10205862 Maandag - ZaterdagEusebiusplein 61 | 6811 HG | Arnhem

Thuiswerken het nieuwe normaal?

In 2019 werkte 39 procent van alle werkenden thuis (CBS, 2020). Om het coronavirus in te dammen, werkt nu een veel groter percentage van de mensen vanuit huis. Helaas ontstaan er door deze ontwikkeling bij veel mensen klachten aan de rug of klachten aan armen, nek en schouders. Meespelende factoren hierbij kunnen zijn een onjuiste werkhouding, stress en minder beweging.

Hoe stel je je werkplek nou goed in?

De bovenbenen zijn ondersteund en de voeten goed op de vloer (of een verhoging), de rug is recht, de onderarmen leunen op (goede armsteunen of) het werkblad en de bovenkant van het beeldscherm is iets onder ooghoogte. Dat is de basis van een goede werkhouding.

Doordat we thuis vaak op een gewone stoel, aan een niet-verstelbare tafel, op een laptop werken, is het vinden van de juiste werkhouding een grotere uitdaging. Met mogelijk nek- en schouderklachten als gevolg. Juist als je op een laptop aan een te hoge keukentafel werkt, moet je klachten zien te voorkomen. Onderzoek de mogelijkheden beter te zitten met de aanwezige middelen en… beweeg! Wissel het zitten elk half uur af met bewegen. Haal een glas water, een kop koffie, telefoneer lopend, doe een paar rek- en strekoefeningen. Alles om de spieren even los te maken. En ook een thuiswerkplek met laptop kunt je zo optimaal mogelijk inrichten. Dit zijn de drie do’s:

  • werk met een los toetsenbord
  • gebruik een losse muis
  • zet het scherm op een verhoging (bovenrand op ooghoogte)

Zorg voor structuur

Maar thuiswerken draait niet alleen om een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Het heeft ook veel invloed op andere fysieke en mentale aspecten. Probeer de dagen te behandelen als reguliere werkdagen. Dus.. bouw structuur in: douchen en aankleden, grenzen aangeven aan schreeuwende kinderen of een echtgenoot die om de haverklap iets van je wilt. Neem voldoende tijd voor (micro)pauzes en probeer aan het einde van de werkdag het werk ook echt af te sluiten.

bronnen:

Related Posts

Leave a Reply

Fysiotherapie Vitaal