06-10205862 Maandag - ZaterdagEusebiusplein 61 | 6811 HG | Arnhem
06-10205862 Maandag - ZaterdagEusebiusplein 61 | 6811 HG | Arnhem

Waarom je energie krijgt van sporten!

Sporten geeft je energie, maakt je fitter en gelukkiger. Bovendien heeft voldoende lichaamsbeweging een positief effect op jouw gezondheid. Zo versterkt het de spieren en botten, pak het overgewicht aan, draagt het bij aan gezonde hart- en bloedvaten, zorgt dat de hersenen optimaal functioneren en verhoogt de afweer. Hieronder 8 redenen waarom je je energieker voelt als je regelmatig beweegt.

1. Je concentratie neemt toe

Door te sporten stimuleer je je bloedsomloop. Hierdoor komt er onder andere meer zuurstofrijk bloed in je lichaam en dus ook je hersenen. En dat is in feite energie die ervoor zorgt dat je je beter kunt concentreren op bepaalde taken. Nog afgezien van het fijne gevoel dat je krijgt als je allerlei werkzaamheden naar tevredenheid afrondt.

2. Je voelt je fysiek sterker

Heb je weinig kracht? Dan ontbreekt je waarschijnlijk ook de energie om dingen te doen. Door geregeld te sporten bouw je spieren op en worden ze sterker. Verder zorgt bewegen ervoor dat je botten hun dichtheid behouden en er genoeg gewrichtssmeersel wordt aangemaakt. Dat is alleen maar prettig, want daardoor blijft je lichaam soepel en sterk. Alledaagse activiteiten kosten je dan geen moeite. Lees in onze vorige blog een aantal tips over gezond bewegen.

3. Sporten geeft je energie en boost je zelfvertrouwen

Bewegen zorgt er ook voor dat je er beter uitziet. Zo krijgt je huid een mooiere kleur onder andere omdat de doorbloeding in je lichaam verbetert en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Verder ga je strakker in je vel zitten dankzij het spierweefsel dat je opbouwt. Al met al zorgt dat ervoor dat je je prettiger voelt, maar het boost ook je ego; zorgt dat je meer zelfvertrouwen hebt en energieker bent.

4. Je conditie verbetert

Een goede conditie betekent dat je volop energie hebt om dingen te doen. Merk je dat allerlei alledaagse activiteiten je moeite kosten? Krijg je onvoldoende lichaamsbeweging? Plan je elke dag een sportieve activiteit? De norm in Nederland is 2,5 uur per week matig intensief bewegen. Doe je dit, dan merk je weldra dat je uithoudingsvermogen met sprongen vooruit gaat en je jezelf fitter voelt. Nee, je hoeft niet meteen te gaan hardlopen of gewichten te tillen in de sportschool. Ook een dagelijkse lunchwandeling, meer traplopen, vaker je fiets pakken en de auto laten staan helpen je fitheid verhogen.

5. Je voelt je minder moe

Voel je je vermoeid? En heb je nergens zin in? Kom in beweging. Pak je sportspullen. Ga zwemmen, fietsen, wandelen, je huis boenen of tuinieren. Kom gewoonweg in beweging. Want, je lichamelijk inspannen doet je goed. Span je spieren aan, inhaleer die frisse buitenlucht en beweeg. Je lichaam beloont je na pakweg een half uurtje met nieuwe energie. Echt waar!

6. Je bestrijdt stress

Ook is sporten een zeer effectieve manier om je stress kwijt te raken. Want, na ongeveer een half uurtje matig intensief bewegen maakt je lichaam onder andere het geluksstofje endorfine aan. Dat bestrijdt niet alleen het stresshormoon, maar geeft je ook een gelukzalig gevoel. Daarbij stemt het je over het algemeen een stuk positiever. En… regelmatig bewegen maakt je eveneens veerkrachtiger waardoor je beter kunt omgaan met spanningen.

7. Je bent minder vaak ziek

Trouwens de endorfine die je aanmaakt tijdens het sporten, is ook goed voor je afweer. Want, het wakkert je immuunsysteem aan. Je bent daardoor minder vatbaar voor virussen.

8. Je slaapt stukken beter

Niet alleen zorgt lichaamsbeweging ervoor dat je energie hebt om de hele dag actief te zijn. Ook bevordert het je nachtrust. Want, regelmatig bewegen helpt je dieper en beter slapen. Gevolg is dat je de volgende ochtend goed uitgerust en fit opstaat.

Heb je vragen over dit artikel of wil je meer weten wat sporten voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze fysiotherapeuten in Arnhem.

Zoek jij wat motivatie om te beginnen met sporten? Lees onze vorige blog over sport motivatie tips.

bron: https://gezondnu.nl/blogs/is-waarom-energie-krijgt-sporten-8-redenen/

Related Posts

2 Responses
  1. Ik merk ook dat ik energieker wordt van sporten. Je krijgt er een echte boost van en wanneer je je lichamelijk beter voelt, ben je mentaal ook weerbaarder. Toen ik een tijdje niet kon sporten door mijn revalidatie, merkte ik de impact van bewegen pas echt!

Leave a Reply

Fysiotherapie Vitaal